προτασεισ Σαββατοκύριακου βιβλιο - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

προτασεισ Σαββατοκύριακου βιβλιο

Τα Στημενα ποδοσφαιροκαι οργανωμενο εγκλημα>>

εκδόσεις ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ ΤΟΥ Declan Hill

Απόσπασμα από την εισαγωγή στο βιβλίο
«Επισκέφτηκα ορισμένα από τα πιο διάσημα ποδοσφαιρικά στάδια, ομάδες και παιχνίδια προκειμένου να δω τους εγκληματίες εν δράσει.
Στο ταξίδι μου συνάντησα πραγματικούς ήρωες: ανθρώπους που προσπάθησαν να καθαρίσουν το 'ωραιότερο παιχνίδι' του κόσμου. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αυτοί περιθωριοποιήθηκαν, διασύρθηκαν και φιμώθηκαν… αποτυχημένοι δημοσιογράφοι, πεθαμένοι διαιτητές, αγνοημένοι παίκτες.
Θα σας συστήσω, επίσης, και ορισμένους νταραβεριτζήδες: κακοποιούς και απατεώνες που διαφθείρουν το άθλημα. …προσπάθησα να αφήσω τους εγκληματίες να μιλήσουν για λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας πιστές απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων ή μυστικά ηχογραφημένων συνομιλιών.
Όπου ήταν δυνατόν, προσπάθησα να αφήσω τους εγκληματίες να μιλήσουν για λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας πιστές απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων ή μυστικά ηχογραφημένων συνομιλιών. Η δουλειά μου υπήρξε, κατά καιρούς, δύσκολη και επικίνδυνη. Γι’ αυτό, σε ορισμένα σημεία του κειμένου, έχω αλλάξει την τοποθεσία της συνέντευξης και τα ονόματα τόσο των αθώων όσο και των ενόχων. Το έκανα αυτό για να προστατέψω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα από όλους τους κινδύνους που μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης.
Στη διάρκεια της έρευνας προσπαθώ να εξηγήσω πώς αποδίδουν οι ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές σε στημένα παιχνίδια, πώς είναι διαρθρωμένα και πώς λειτουργούν τα παράνομα «συνδικάτα» του τζόγου και για ποιο λόγο σχετικά πλούσιοι και διάσημοι αθλητές στήνουν αγώνες, γιατί οι παράγοντες των συλλόγων αποφασίζουν να δωροδοκήσουν τους αντιπάλους, πώς το κάνουν αυτό οι ομάδες, πώς παίρνουν με το μέρος τους τούς διαιτητές…

Αν καταλάβετε πώς μπορεί να στηθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, τότε μπορείτε να καταλάβετε και πώς οι μπούκηδες εισβάλλουν σ’ ένα πρωτάθλημα μπάσκετ, ένα τουρνουά κρίκετ ή έναν αγώνα τένις (όλα τους, παρεμπιπτόντως, μέρη στα οποία έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους οι κακοποιοί).
Οι απόψεις μου για το ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει. Λατρεύω ακόμα τα παιχνίδια του Σαββάτου μεταξύ ερασιτεχνών: τη συντροφικότητα και το φρέσκο άρωμα του γρασιδιού. Το επαγγελματικό, όμως, ποδόσφαιρο με αφήνει πλέον παγερά αδιάφορο. Ελπίζω ότι θα καταλάβετε το γιατί αφού τελειώσετε αυτό το βιβλίο. Πιστεύω ότι στο τέλος θα σας είναι μάλλον αδύνατο να δείτε ξανά τα σπορ με το ίδιο μάτι».
Ο συγγραφέας
Declan Hill
Ο Declan Hill είναι ερευνητής δημοσιογράφος, με διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ειδικεύεται στο οργανωμένο έγκλημα και σε διεθνή θέματα.
Πρόσφατα έχει γυρίσει, ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δολοφονία του επικεφαλής της καναδικής μαφίας, τις αιματηρές διενέξεις στο Κοσσυφοπέδιο και την εθνοκάθαρση στο Ιράκ. Βραβεύτηκεγια τα ντοκιμαντέρ του σχετικά με τα εγκλήματα τιμής στην Τουρκία και τις δολοφονίες δημοσιογράφων στις Φιλιππίνες.
Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλών με το ραδιοφωνικό και το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, το BBCWorld Service και το BBC Radio 4.

http://www.cosmo.gr/Sports/222851.html

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ