Θα βγουν μαχαίρια στο «Μαρακανά» - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Θα βγουν μαχαίρια στο «Μαρακανά»

Γαλλία και Γερμανία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και τον πρώτο προημιτελικό του Μουντιάλ (19:00, ΝΕΡΙΤ). Δύο παραδοσιακές αντίπαλοι σε όλα τα επίπεδα και στα βάθη των αιώνων, «μονομαχούν» στο «Μαρακανά» όχι για την… Αλσατία και τη Λωραίνη, αλλά για μια θέση στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τα «πάντσερ» διεκδικούν την τέταρτη διαδοχική παρουσία τους στα ημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, κάτι που δεν έχει πετύχει άλλη ομάδα. Οι «μπλε» από την άλλη, τις 5 φορές που πέρασαν απ” τον όμιλό σε τελική φάση Μουντιάλ, έφτασαν και τουλάχιστον μέχρι τους «4» της διοργάνωσης. Οι αριθμοί δείχνουν ότι στον «ναό» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα γίνει μεγάλη μάχη, αλλά αυτό «λένε» και τα δεδομένα γενικότερα.
 Θα βγουν μαχαίρια στο «Μαρακανά»
Προκρίθηκαν άνετα
Οι δύο ομάδες τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις των ομίλων τους, με 7 βαθμούς έκαστη. Η Γαλλία πέτυχε 8 γκολ, η Γερμανία ένα λιγότερο, ενώ αμφότερες δέχθηκαν από 2, με τις επιδόσεις, αλλά και την αγωνιστική τους εικόνα να τις κατατάσσουν στις πλέον σταθερές ομάδες του τουρνουά και να τους δίνουν πολλές ελπίδες να φτάσουν μέχρι το τέλος. Και μπορεί η Γαλλία να έχει φτάσει πιο πρόσφατα σε τελικό από τους Γερμανούς (το 2006 στο Μουντιάλ της… Γερμανίας), αλλά αυτή είναι που δε θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού.
Γάλλοι και Γερμανοί έχουν αναμετρηθεί δύο φορές στα ημιτελικά του Μουντιάλ και τόσο το 1982, όσο και το 1986 πανηγύρισαν τα «πάντσερ». Στην πρώτη περίπτωση χρειάστηκε να σακατέψει ο Σουμάχερ τον Μπατιστόν, αλλά και μια σπουδαία ανατροπή, καθώς οι «μπλε» βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στην παράταση με 3-1, όμως ισοφαρίστηκαν και έχασαν στα πέναλτι. Τέσσερα χρόνια μετά τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και πιο δίκαια για τη «νάτσιοναλμανσαφτ», η οποία πήρε την πρόκριση με 2-0.
Το… παρήγορο για τους Γάλλους είναι ότι οι Γερμανοί έχασαν και στους δύο τελικούς. Από την Ιταλία το 1982, από την Αργεντινή το 1986. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλη μια φορά σε επίπεδο Μουντιάλ, στον μικρό τελικό του 1958, όπου οι Γάλλοι θριάμβευσαν με 6-3.
Μπενζεμά και Μίλερ
Βέβαια, οι αριθμοί και οι παραδόσεις δεν παίζουν μπάλα, αλλά οι παίκτες. Κλειδιά στην ως τώρα πορεία της Γαλλίας χαρακτηρίζονται οι Μπενζεμά, Πογκμπά. Ο επιθετικός της Ρεάλ με 3 γκολ ως τώρα είναι το «βαρύ πυροβολικό» των «μπλε», με τους Βαλμπουενά, Πογκμπά να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στο κέντρο. Ο Ντιντιέ Ντεσάν μπορεί να υπολογίζει και πάλι στον Σακό για το σημερινό ματς, αλλά ενδεχομένως παρτενέρ του Βαράν στην άμυνα ίσως μείνει ο Κοσιελνί μετά την πολύ καλή εμφάνιση με τη Νιγηρία.
Στη Γερμανία από την άλλη, το «κανόνι» ακούει στο όνομα Τόμας Μίλερ. Με το χατ τρικ της πρεμιέρας με την Πορτογαλία και ένα γκολ επί των ΗΠΑ ο στράικερ της Μπάγερν έχει 4 τέρματα στα πρώτα ισάριθμα παιχνίδια, καλύπτοντας και την αφλογιστία του κακού μέχρι τώρα Μάριο Γκέτσε. Μοναδικό πρόβλημα για τον Γιοακίμ Λεβ είναι ο τραυματισμός του Μουσταφί. Τη θέση του στο δεξί άκρο της άμυνας αναμένεται να πάρει ο Λαμ για να αφήσει τη δική του ως αμυντικό χαφ στον Κεντίρα.
Πιθανές 11άδες
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς – Ντεμπισί, Βαράν, Κοσιελνί (Σακό), Εβρά – Καμπάιγ, Πογκμπά, Ματουιντί – Βαλμπουενά, Μπενζεμά, Ζιρού
Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Νόιερ – Λαμ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Χέβεντες – Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Κρόος – Οζίλ, Γκέτσε, Μίλερ
Η πορεία των δύο ομάδων στο Μουντιάλ της Βραζιλίας
5ος όμιλος
Γαλλία – Ονδούρα 3-0 
(45′ πεν., 72′ Μπενζεμά, 48′ αυτ. Βαγιαδάρες)
Ελβετία – Γαλλία 2-5 (81′ Τζεμάιλι, 87′ Τσάκα – 17′ Ζιρού, 18′ Ματουιντί, 40′ Βαλμπουενά, 67′ Μπενζεμά, 73′ Σισοκό)
Εκουαδόρ – Γαλλία 0-0
7ος όμιλος
Γερμανία – Πορτογαλία 4-0
 (12′ πεν., 45′, 78′ Μίλερ, 32′ Χούμελς)
Γερμανία – Γκάνα 2-2 (51′ Γκέτσε, 71′ Κλόζε – 54′ Αγιού, 63′ Γκιάν)
ΗΠΑ – Γερμανία 0-1 (55′ Μίλερ)
Φάση των «16»
Γαλλία – Νιγηρία 2-0 
(79′ Πογκμπά, 90′ αυτ. Γιόμπο)
Γερμανία – Αλγερία 2-1 παρ. (92′ Σίρλε, 119′ Οζίλ – 120′+1′ Τζαμπού)
πηγή: novasports.gr

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ