40.water-polo ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

ΕΔΩ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)

Breaking

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

40.water-polo ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΟΔΗΓΟΣ
για νέους αθλητές
αλλά και γονείς
περί… της ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ


ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ της υδατοσφαίρισης είναι η ομάδα σου να βάλει την μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης αμάδας και να εμποδίσει την αντίπαλη ομάδα να κάνει το ίδιο στο δικό σου τέρμα.

Το Παιχνίδι της υδατοσφαίρισης χωρίζεται σε 4 περιόδους των 7 λεπτών για τις κατηγορίες Γυναικών και Παίδων και 8 λεπτών για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Κάθε περίοδος ξεκινάει με sprint για την μπάλα. Ο διαιτητής σφυρίζει να ξεκινήσει η περίοδος και ένας παίκτης από κάθε ομάδα κολυμπάει για να πάρει την μπάλα που ρίχνει ο διαιτητής στο κέντρο του γηπέδου. Η ομάδα του παίκτη που παίρνει πρώτος την μπάλα κάνει την πρώτη επίθεση.
Η επίθεση διαρκεί 30 δευτερόλεπτα και ο διαιτητής σφυρίζει απλά φάουλ ή αποβολές στους παίκτες αν κάνουν λάθη στους κανονισμούς.
Όταν μια από τις δυο ομάδες βάλει γκολ τότε και οι δυο ομάδες γυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου στην πλευρά της άμυνας τους και ξεκινάει επίθεση με το σφύριγμα του διαιτητή η ομάδα που δέχθηκε γκολ.

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ που αγωνίζονται σε ένα παιχνίδι υδατοσφαίρισης είναι δυο. Η φιλοξενούμενη ομάδα φοράει μπλε ή έγχρωμο σκουφάκι και η άλλη (έδρα) φοράει άσπρο σκουφάκι. Οι
τερματοφύλακες και των δυο ομάδων φοράνε κόκκινα σκουφάκια για να ξεχωρίζουν. Κάθε ομάδα έχει μέσα στο παιχνίδι 7 παίκτες (6 παίκτες και έναν τερματοφύλακα)

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που παίρνουν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Υπερασπίζεται την εστία του από σουτ της αντίπαλης ομάδας και είναι ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να πιάσει την μπάλα και με τα δυο του χέρια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ: Προσπαθούν να μεταφέρουν την μπάλα μεταξύ τους με πάσες και προσπαθούν να κάνουν σουτ με καλές προϋποθέσεις, κάνουν μπασίματα και κολυμπάνε για να δημιουργήσουν κενούς χώρους στην αντίπαλη άμυνα και να κερδίσουν αποβολές. Επίσης προσπαθούν να περάσουν την μπάλα στον φουνταριστό της ομάδας τους.

Ο ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΤΟΣ: Είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης και των δυο ομάδων και κάθεται δυο μέτρα και στο κέντρο της αντίπαλης ομάδας. Στόχος του είναι να πάρει καλή θέση σε σχέση με το αντίπαλο τέρμα και αφού του δώσουν την μπάλα να σκοράρει ή να κερδίσει πέναλντι ή να δώσει πάσα σε κάποιον ελεύθερο συμπαίκτη του.

ΦΑΟΥΛ: Απλό φαουλ σφυρίζει ο διαιτητής όταν ο αμυντικός παίρνει την μπάλα με αντικανονικό τρόπο βουλιάζοντας τον παίκτη ή μαρκάροντας τον σκληρά. Ο επιθετικός για να κερδίζει φάουλ θα πρέπει να αφήσει την μπάλα (όσο κρατάει την μπάλα δεν μπορεί να του σφυρίξει φάουλ ο διαιτητής) και να δείξει στον διαιτητή ότι δεν έχει κατοχή της μπάλας.
Ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ μπορεί να κάνει πάσα σε συμπαίκτη του χωρίς πίεση ή μπορεί να παίξει την μπάλα για να ξεκινήσει ξανά το ματς. Ο αμυντικός δεν μπορεί να μαρκάρει τον επιθετικό μέχρι να παίξει την μπάλα ούτε να βρίσκεται σε επαφή.

ΣΟΥΤ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΑΟΥΛ: Όταν ο επιτιθέμενος κερδίσει φάουλ έξω από τα 5 μέτρα μπορεί να σουτάρει με μια συνεχόμενη κίνηση, χωρίς να αλλάξει πάσα.

ΕΙΔΗ ΑΠΛΩΝ ΦΑΟΥΛ
ª 2 ΧΕΡΙΑ: Όλοι οι παίκτες εκτός από τον τερματοφύλακα απαγορεύεται να πιάσουν την μπάλα με τα δυο χέρια
ª ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Οι παίκτες απαγορεύεται να βουλιάζουν την μπάλα στο νερό ενώ μαρκάρονται
ª ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ: Όταν ο αμυντικός παρεμποδίζει την κίνηση του επιτιθέμενου.
ª ΟΦΣΑΙΝΤ: όταν ο επιτιθέμενος είναι μέσα στη ζώνη των 2 μέτρων χωρίς να τον καλύπτει η μπάλα
ª ΠΕΡΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΘΕΣΗΣ: Όταν τελειώνει ο χρόνος επίθεσης χωρίς να έχει γίνει σουτ.
ª ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ: Η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να πηγαίνει να κάνει επίθεση. Εάν δεν το κάνει ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ και δίνει την μπάλα στην άλλη ομάδα.

ΑΠΟΒΟΛΕΣ
Είναι τα σκληρά φάουλ που κάνουν οι παίκτες. Όταν ένας παίκτης κάνει μια αποβολή βγαίνει εκτός παιχνιδιού για 20 δευτερόλεπτα και με 3 αποβολές βγαίνει εκτός παι
χνιδιού. Ο παίκτης που κάνει αποβολή πηγαίνει άμεσα σε έναν συγκεκριμένο χώρο μπροστά στον πάγκο της ομάδας του και περιμένει τον διαιτητή να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι. Η επίθεση παίζει με παίκτη παραπάνω και παίρνει συγκεκριμένες θέσεις.
Οι αποβολές περιλαμβάνουν:
ª ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ: Απαγορεύεται να μαρκάρουμε παίκτη που έχει φαουλ
ª ΠΙΤΣΙΛΙΣΜΑ: Απαγορεύεται να πετάμε νερό στο πρόσωπο των αντιπάλων
ª ΤΡΑΒΗΓΜΑ: Απαγορεύεται η παρεμπόδιση παίκτη με οποιονδήποτε τρόπο όταν κολυμπάει
ª ΒΙΟΠΡΑΓΙΑ: Απαγορεύεται το βίαιο παιχνίδι και τιμωρείται ακόμη και η πρόθεση κάποιου να χτυπήσει τον αντίπαλο.

ΠΕΝΑΛΤΙ: Όταν ένας επιτιθέμενος ανακόπτεται από κάποιον αμυντικό με αντικανονικό τρόπο μέσα στα 5 μέτρα και ενώ ο επιτιθέμενος είναι σε προφανή θέση για γκολ ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι. Στο πέναλτι ένας επιτιθέμενος σουτάρει με μια συνεχόμενη κίνηση, χωρίς άμυνα με αντίπαλο μόνο τον τερματοφύλακα από τα 5 μέτρα και μετά από σφύριγμα του διαιτητή.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Ο διαιτητής όταν ο επιτιθέμενος είναι σε προφανή θέση για γκολ ακόμη και να υπάρχει φάουλ ή αποβολή δεν το σφυρίζει για να μην στερήσει από την επιτιθέμενη ομάδα το γκολ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Υπάρχουν αρκετά συστήματα στημένης επίθεσης αλλά αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το σύστημα:
ΟΜΠΡΕΛΑ όταν παίζουμε στα ίσα (7-7) και
Το σύστημα 4-2 όταν παίζουμε με παίκτη παραπάνω.
ΟΜΠΡΕΛΑ

Οι παίκτες στήνονται από την κάθε μεριά 2 στα 2 μέτρα και προς τα κόρνερ (εξτρεμ), 2 στα 4 μέτρα και προς το κέντρο (ντεμι), ένας κεντρικός στα 5-6 μέτρα και στο κέντρο της εστίας και ένας φουνταριστός στα 2 μέτρα και στο κέντρο της εστίας. Ο τρόπος της επίθεσης αυτός είναι ιδανικός για να μπορούν όλοι οι παίκτες να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ.

ΣΥΣΤΗΜΑ 4-2
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με το καλύτερο τρόπο το πλεονέκτημα του επιπλέον παίκτη και επίσης να ανοίξουμε χώρους για σουτ.
ευχαριστούμε το ΚΑΠΠΑ 2000 για τον οδηγό πόλο.

WATER POLO
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΑΠ-ΠΑ 2000

Επικοινωνία:
Γραμματεία ΚΑΠ-ΠΑ 2000 Τηλ. 2392076006-07
ΣΚΟΠΟΣ
Το Κ.Α.Π.Π.Α. 2000 είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων που η ενασχόλησή τους με τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα είναι δεδομένη και διαχρονική. Η ανάγκη της δημιουργίας του Κ.Α.Π.Π.Α. 2000, έγκειται στο γεγονός ότι αν και ο ειδικός αθλητισμός , όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στη γλώσσα μας ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρίες, έχει εξελιχθεί σημαντικά, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και χάρη στην βοήθεια καταρτισμένων στελεχών. Παρ΄όλα αυτά, η έλλειψη οργάνωσης και η προχειρότητα που υπάρχει στον χώρο κάνουν την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η έλλειψη οργάνωσης και η προχειρότητα, εστιάζονται αφενός στην έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών και παραγόντων και αφετέρου στην έλλειψη κατάλληλων - προσπελάσιμων χώρων άθλησης.Όλοι αυτοί οι λόγοι, οδήγησαν στην ίδρυση του Κ.Α.Π.Π.Α. 2000 που έχει σαν κύριους στόχους: την αθλητική ανάπτυξη στον χώρο των ατόμων με αναπηρίες και την διοργάνωση πολιτιστικών
εκδηλώσεων

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ